2023-08-16
Prisfall och köpkraft på bostadsmarknaden
I dryga tio år har låga räntor, stigande bostadspriser och växande reallöner format vår bostadsmarknad. De relativa boendekostnaderna minskade länge samtidigt som disponibel inkomst och de nominella bostadspriserna ökade. Under den tiden blev kreditrestriktioner, som amorteringskraven, stora hinder för de som behövde flytta. Nu är läget på bostadsmarknaden ett annat. Höjda räntor och högre levnadsomkostnader innebär nya utmaningar för den med bostadsdrömmar.
Hur påverkar det nya läget på bostadsmarknaden den som försöker köpa sin första bostad eller den barnfamilj som behöver flytta till en första större bostad? Evidens har - på uppdrag av Mäklarsamfundet - undersökt om det blivit enklare eller svårare att ta sig över bostadsmarknadens trösklar nu när bostadspriserna sjunkit, men boendeutgifterna ökat.
Analysen visar sammanfattningsvis att det är en mycket liten grupp hushåll som faktiskt har tjänat på att bostadspriserna fallit. Faktum är att de flesta hushåll har fått det svårare att komma in på bostadsmarknaden eller att köpa en större bostad det senaste året. De som redan hade svårt att komma in på bostadsmarknaden, däribland unga och andra förstagångsköpare, som har haft ett för litet sparkapital eller för låg inkomst för att klara bankernas kvar-att-leva-på-kalkyler har inte gynnats av hög inflation, urholkad köpkraft, minskat sparkapital och höga ränteutgifter. Detta bekräftas också av att antalet transaktioner på bostadsmarknaden har minskat, särskilt i berörda segment.
Bostadsprisernas fall har inte heller kunnat kompensera för hushållens stigande levnadsomkostnader, driftskostnader och kapitalutgifter. Andelen hushåll som klarar kreditprövningen har blivit större, men samtidigt har boendekostnaderna ökat. De hushåll som drastiskt kan höja andelen av sin disponibla inkomst som de lägger på bostaden har goda möjligheter att flytta, men då andra utgifter ökat och reallönerna minskat är denna grupp relativt liten. Att enbart utgå från effekter av den formella kreditprövningen ger inte en fullständig bild av hushållens möjlighet att köpa en bostad vid ett prisfall. När hushållen avvaktar till följd av höga boendeutgifter, trots prisfall, faller antalet transaktioner och minskar rörligheten på bostadsmarknaden. Den lägre rörligheten har i sin tur en negativ inverkan på hushållens välfärd, samhällsekonomin och tillväxtpotentialen.
Läs hela rapporten nedan.